60 db étrend-kiegészítő kapszula,
bevizsgált, kiváló minőségű gyógynövényből.
Az orvosi rozmaring hivatalos jegyzékben szereplő egészségtámogató hatásai:
1. Támogatja a máj egészséges működését és az epefolyadék kiválasztását.
2. Hozzájárul az egészséges emésztéshez, a zsírok lebontásához és az étkezés utáni jó közérzethez.
3. Támogatja az immunrendszer egészségét, a szervezet természetes védekezőképességét.
Miért ajánljuk?
- 2x magasabb hidroxifahéjsav-származék tartalom*, még intenzívebb élettani hatás!
(*A hatályos Európai Gyógyszerkönyv Rozmaringlevél gyógynövénycikkelyében szereplő előíráshoz képest.)
- Az Európai Gyógyszerügynökség Gyógynövény Szakbizottsága ajánlásának megfeleltethető adagolással.
- A kapszulákban lévő szuperfinom gyógynövénypor általános előnyei:
- nagyobb biológiai hozzáférhetőség és aktivitás (kisebb mennyiség is elegendő),
- jobb oldhatóság, több vízoldható rost,
- magasabb flavonoid- és polifenoltartalom,
- erősebb antioxidáns hatás,
- elnyújtott felszívódás, kiegyensúlyozott támogatás,
- teljes hatóanyagspektrum.
- Adalékanyag- és kivonószermentes, a kapszulák a gyógynövényen kívül mást nem tartalmaznak.
- Egy kapszula tartalma ~2 g orvosi rozmaringból készült teának felel meg.
- A kapszulákban lévő porból tea készíthető vagy bármilyen folyadékban elkeverhető.
Mikor ajánljuk?
-
A rozmaring egy rendkívül sokoldalú élelmi- és gyógynövény, amelyet nemcsak fűszerként, hanem étrend-kiegészítőként is érdemes fogyasztani, hiszen támogatja a májműködést és az egészséges epefolyadék-elválasztást. Ez utóbbi hozzájárul az emésztési komforthoz és a zsíros ételek lebontásához, valamint az étkezés utáni jó közérzethez is. Antibakteriális és antioxidáns hatóanyagai támogatják az immunrendszer egészségét is.
- A legtöbb oxidációs, redukciós folyamat a májban játszódik le az emberi szervezetben. Ezért a májnak különösen fontos, hogy folyamatosan elegendő antioxidáns anyag álljon rendelkezésére.
- A rozmaringkivonat laboratóriumi körülmények között gátolta a szén-tetraklorid által kiváltott májkárosodást, amely valószínűleg a rozmaring antioxidáns hatásával van összefüggésben, mivel semlegesíti a szervezetben képződő szabadgyököket (Nawall).
- A rozmaring kísérletekben fokozta az epefolyadék ürülését (Palomino). Az epe termelése, ürülése és szervezeten belüli körforgása nélkülözhetetlen az egészséges emésztéshez. A csökkent epetermelés hatására a zsírbontás és emésztés nem lesz kiegyensúlyozott, ez pedig puffadáshoz, rossz közérzethez, túlságosan sűrű vagy híg széklethez vezethet. Az epesavak fontosak a zsírban oldódó vitaminok (A, D, E, K) felszívódása szempontjából is. Az epefolyadékkal nagy mennyiségű koleszterin is ürül. Ha kevés epehajtó ételt fogyasztunk, akkor fölösleges koleszterin maradhat a szervezetben.
- A rozmaringlevél illóolajtartalma a kísérletek szerint ellazítja a bél és az epevezeték simaizmait (Nawall).
- Emésztés javításához hozzájárulhat a rozmaring hatóanyagainak azon tulajdonsága, hogy gátolja a szervezetben keletkező gyulladásserkentő anyagok képződését (Lai, Poeckel, Inoue).
- A rozmaringkivonatok számos emésztőrendszerben előforduló baktérium- és gombafaj fejlődését szabályozzák, amely szintén hozzájárul az emésztőrendszer egészségét támogató hatásához (Giordani, Elgayyar, Lopez, Santoyo, Luqman).
- A rozmaring fokozza az epetermelést, az epefolyadékkal pedig nagy mennyiségű koleszterin is ürül. Ennek egy része a rozmaringlevél hatására nem szívódik fel a vékonybélben, hanem a széklettel együtt ürül a szervezetből, így csökkentve a vér koleszterinszintjét.
- A rozmaringlevél-kivonat koleszterinszintet szabályozó hatását klinikai vizsgálatban is igazolták (ezerjófű és lestyán együttes adagolásával). A hat hónapig tartó vizsgálat végén, a 60 résztvevő vérzsírszintje kedvező irányba változott. Eközben a "jó koleszterinnek" nevezett HDL-szintje emelkedett. A HDL magas szintje azért fontos az egészség támogatásában, mert a már lerakódott koleszterint is vissza tudja szállítani az érfalból a májba, ahol az lebontásra vagy újrafelhasználásra kerül (Martynyuk).
- A laboratóriumi vizsgálatok alapján a rozmaring számos baktérium- és gombafaj fejlődését gátolja, de a rozmaringban lévő antioxidáns hatású anyagok szintén hozzájárulnak az immunrendszer egészségét támogató hatásához.
- A vizsgálatok szerint a rozmaringlevél antioxidáns hatása gyengébb a C-vitaminénál, de erősebb az E-vitaminénál (Zhao).
- Az USA Mezőgazdasági Hivatala (USDA) 2010-ben egy olyan összegző tanulmányt készített, amelyben egymással összehasonlíthatóvá tette a leggyakoribb élelmiszernövények (zöldségek, gyümölcsök, fűszerek) antioxidáns hatását. Az antioxidáns hatást ORAC (Oxygen Radical Absorbance Capacity) μmolTE/100 g adták meg. A rozmaring valamennyi növény között kiemelkedő antioxidáns hatással rendelkezik, ORAC értéke 165000 (összehasonlításképp: fekete áfonya: 9621, aszalt szilva: 8059, alma: 4275, citrom: 1346) (USDA).
Figyelmeztetések
Epeúti szűkület (pl. epekövesség) esetén fogyasztása fokozott óvatosságot igényel!
Befolyásolhatja a vércukorszint-csökkentő gyógyszerek hatását.
- Egyes állatkísérletekben az orvosi rozmaring kivonata vércukorszint-csökkentő hatással rendelkezett, illetve növelte az inzulinszintet. Ezen hatásokat a kutatók a rozmaringban lévő karnozolnak és karnozinsavnak tulajdonították. Ezen felül egyes sejtkultúrákkal végzett vizsgálatok során a rozmaringsav gátolta egy szénhidrátbontó enzim (alfa-glükozidáz) működését.
- A vércukorszintcsökkentő hatást embereken végzett vizsgálatban is megfigyelték. A rozmaring por formájában történő orális alkalmazását vizsgálták a lipidprofilra és a vércukorszintre gyakorolt hatása szempontjából egészséges és 2-es típusú cukorbetegeknél. A 4 héten át napi 3 g rozmaringot szedő résztvevők körében jelentős javulást figyeltek meg: a cukorbetegeknél az LDL, triglicerid- és koleszterinszint 31-35%-kal csökkent, a vércukorszint pedig 21%-kal mérséklődött. A HDL-szint 22%-os növekedést mutatott mind a cukorbetegek, mind a nem cukorbetegek esetében. A rozmaring kedvezően befolyásolta a lipidprofilt és a vércukorszintet, különösen a 2-es típusú cukorbetegeknél. A vizsgálat eredményei alapján indokolt lehet a vércukorszint-csökkentő gyógyszerek adagolásának módosítása (Bakirel, Erenmemisoglu, Aljamal).
Terhesség és szoptatás alatt, valamint 6 és 12 éves kor között a legkisebb adagolás mellett ajánlott fogyasztása.12 év alatt teaként ajánlott a fogyasztása (további részletek az Adagolás fejezetben).
- Az orvosi rozmaring terhesség és szoptatásra gyakorolt hatásával kapcsolatosan kevés kutatási eredmény áll rendelkezésre. A vizes rozmaring-kivonat szájon át adagolva patkányoknál nem növelte a fejlődési rendellenességek számát. A rozmaring hatóanyagai közül főképp az illóolajában lévő komponensek (pl. kámfor) lehetnek veszélyesek terhesség esetén. Egy tanulmány azonban azt találta, hogy a D-kámfor patkányokon 1000 mg/kg/nap dózisig, nyulakon legfeljebb 681 mg/kg/nap dózisig nem mutatott teratogén hatást. A megadott adagolás mellett a termék illóolaj-tartalma olyan alacsony, hogy az csak nyomokban tartalmaz kámfort, így az nem jelent veszélyt a fejlődő magzatra. A lehetséges kockázatok csökkentése érdekében terhesség és szoptatás alatt legfeljebb a napi szokásos étrendi mennyiségben ajánljuk a rozmaring fogyasztását, amely nem nagyobb, mint a terméken feltüntetett legkisebb ajánlott adagolás (Leuschner, Lemonica).
- Az orvosi rozmaring régóta alkalmazott gyógynövény, amelyet étrendi mennyiségben a szakirodalmi adatok alapján is biztonságos. Az ajánlott legkisebb napi adag fogyasztása esetén a terméket biztonságosan fogyaszthatják 6-12 éves korú gyermekek. 12 éves kor alatt a kapszulák nagy mérete miatt a termék fogyasztását teaként ajánljuk (Palomino).
Fogyasztás időtartama
- Az orvosi rozmaring hosszú távon is biztonságosan fogyasztható a megadott adagolás mellett. Ez támasztja alá az a kutatás is, amelyben az orvosi rozmaringot 3 g-os adagolással biztonsággal alkalmazták 4 hétig, míg egy másik kutatásban 4 g-os adagolás mellett 8 hétig (Aljamal, Akbari).
A felsorolt lehetséges mellékhatásokon, kölcsönhatásokon és ellenjavallatokon kívül a tudomány mai állása szerint nem ismert más számottevő kockázat az orvosi rozmaring fogyasztásával kapcsolatban a megadott adagolás mellett.
Étrend-kiegészítők kötelező figyelmeztetései
- Fogyasztása nem helyettesíti a változatos, kiegyensúlyozott étrendet és az egészséges életmódot.
- A napi ajánlott fogyasztási mennyiséget ne lépje túl!
- Kisgyermekek elől elzárva tartandó!
A Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK) által notifikált termék. Notifikációs szám: 32519/2023
Adagolás, fogyasztás, összetevők
- ADAGOLÁS:
- Naponta 2 alkalommal 1-2 kapszula étkezés előtt. (Az adagolás megfeleltethető az EU Gyógynövény Szakbizottsága ajánlásának.)
- FOGYASZTÁS:
- Kapszulaként fogyasztva ► Bő folyadékkal lenyelve.
- Teaként fogyasztva ► A kapszulák tartalmát szórja egy pohárba, majd öntse fel 2 dl 50-60 °C-os vízzel. Elkeverés után azonnal fogyasztható. Ismerje meg, hogyan és miért érdemes teát készíteni a kapszulákból!
- Folyadékban elkeverve ► A kapszulák tartalma elkeverhető akár hideg vízben is, vagy bármilyen más folyadékban (pl. méz, üdítő, turmix, shake, joghurt, olaj stb.)
- ÖSSZETEVŐK:
- Kapszulánként 450 mg orvosi rozmaring levél (Rosmarini folium) NaturMill® szuperfinom gyógynövénypor, kapszulahéj: zselatin.