60 db étrend-kiegészítő kapszula,
bevizsgált, kiváló minőségű gyógynövényből.
A kasszia fahéj hivatalos jegyzékben szereplő egészségtámogató hatásai:
1. Támogatja az egészséges vércukorszint fenntartását.
2. Elősegíti az emésztőrendszer egészséges működését.
Miért ajánljuk?
- Kapszulánk kimagasló mennyiségben tartalmaz fahéjat (500 mg) szuperfinom por formájában.
- A kapszulákban lévő szuperfinom gyógynövénypor általános előnyei:
- nagyobb biológiai hozzáférhetőség és aktivitás (kisebb mennyiség is elegendő),
- jobb oldhatóság, több vízoldható rost,
- magasabb flavonoid- és polifenoltartalom,
- erősebb antioxidáns hatás,
- elnyújtott felszívódás, kiegyensúlyozott támogatás,
- teljes hatóanyagspektrum.
- Adalékanyag- és kivonószermentes, a kapszulák a gyógynövényen kívül mást nem tartalmaznak.
- Bevizsgált, kiváló minőségű gyógynövényből készült.
- A kapszulákban lévő porból tea készíthető vagy bármilyen folyadékban elkeverhető.
Mikor ajánljuk?
-
A kasszia fahéjat nemcsak kellemes íze miatt érdemes fogyasztani, hanem azért is, mert elősegíti az emésztőrendszer egészséges működését, továbbá hozzájárul a normál vércukorszint fenntartásához.
-
A kasszia fahéj rendszeres fogyasztása abban az esetben is előnyös lehet, ha valamilyen gyógynövénnyel is kiegészítené a 2-es típusú cukorbetegség kezelésére alkalmazott gyógyszeres és életmód-terápiát.
A kasszia fahéj élettani (fiziológiai) hatásai
- A fahéjfa kéreg vércukorszintre gyakorolt kedvező élettani hatását számos klinikai vizsgálatban igazolták. Az egyik ilyen kutatásban 30 nő és 30 férfi vett részt, az átlagéletkoruk 52 év volt. A résztvevőket csoportokra osztották, egyesek különböző mennyiségben (napi 1, 3 és 6 g) fahéjat kaptak, a többiek pedig placebót, vagyis hatóanyag nélküli készítményt. 40 nap elteltével a fahéjat kapók éhgyomri vércukorszintje pozitív irányba változott, emellett triglicerid, LDL-koleszterin és összkoleszterin szintjük kedvezőbb értékeket mutatott. A placebo készítményt szedőknél nem mértek változást (Khan).
- Egy USA-ban végzett kutatásban azt vizsgálták, hogy miképp hat a fahéj a hemoglobin A1C (HbA1C) szintre. A HbA1c a hemoglobin egy alegysége, amely képes glükózt megkötni. Minél magasabb a vércukorszint, annál több cukor kötődik hemoglobinhoz. Kezdetben a kötés instabil, de néhány óra alatt stabilizálódik, így a cukor nem tud többé leválni a hemoglobinról. Emiatt jól megállapítható segítségével az elmúlt 60-100 nap átlagos vércukorszintje. A 90 napos kutatásban 109-en vettek részt. A résztvevők egyik felének a 2-es típusú cukorbetegségét hagyományos gyógyszeres terápiával kezelték, a másik csoport ezen kívül fahéjat is kapott (napi 1 grammot). A vizsgálat végén a fahéjat is fogyasztó csoport HbA1C szintje kedvezőbb értéket mutatott, mint amit a kizárólag hagyományos kezelésben részesülő csoportnál figyeltek meg. Az eredmények alapján a kutatók javasolták a fahéjat a 2-es típusú cukorbetegség egészségtámogató kiegészítőjeként (Crawford).
- Szintén a fahéj 2-es típusú cukorbetegek HbA1c szintjére gyakorolt hatását vizsgálták egy angliai kutatásban, amelyben 58-an vettek részt (25 férfi és 33 nő), az átlagéletkoruk 55 év volt. Ebben a 12 hetes kutatásban is ugyanazt figyelték meg: a fahéjat is fogyasztók átlagos HbA1c értéke kedvező irányba változott, míg a placebo csoportban növekedett. Emellett kedvező folyamatokat tapasztaltak a vérnyomás és a testsúly terén is (Akilen).
- Az eddig ismertetett kutatási eredményeket egy Kínában végzett kísérlet is alátámasztotta. Ebben a vizsgálatban 66-an vettek részt, és azoknál, akik fahéjkivonatot kaptak, pozitív irányba változott az éhgyomri vércukorszint és a HbA1c szint is (Lu).
- Az előző eredményeket egy további kínai kutatás is alátámasztja. Ebben a vizsgálatban 137-en vettek részt és két hónapig tartott, a résztvevők átlagéletkora 61 év volt. A kísérletben sem a fahéjkivonatot, sem a placebót kapók nem kaptak egyéb kezelést. Két hónap elteltével csak a fahéjat kapóknál figyeltek meg kedvező élettani folyamatokat (Stoecker).
- Franciaországban a fahéj antioxidáns hatását olyan embereken vizsgálták, akik nem voltak cukorbetegek, de az éhgyomri cukorértékük már emelkedett volt, emellett túlsúlyosak vagy súlyosan elhízottak voltak (BMI 25-40). Az antioxidáns hatású gyógynövények azért fontosak emelkedett vércukorszint és elhízás esetén, mivel ilyenkor nagyobb mennyiségben jelennek meg a szervezetben a különféle gyulladásserkentő anyagok, mivel a szervezet fokozott oxidatív stressznek van kitéve. A vizsgált személyek 12 héten keresztül napi kétszer kaptak fahéjkivonatot. A kutatók megállapították, hogy a fahéj fogyasztása antioxidáns hatású, ezért ajánlották rendszeres fogyasztását a normál vércukorszint hosszú távú fenntartásához (Roussel).
- A fahéj más fűszerekhez hasonlóan elsősorban az emésztésre van kedvező hatással. Segít a gyomorsav normál szinten tartásában és nyugtatja az emésztőrendszert (Rao).
- A fahéj hatóanyagai csökkentik a bélfalak simaizmainak görcskészségét.
- A fahéjról emellett kimutatták, hogy laboratóriumi körülmények között számos baktérium fejlődését gátolja. A hatásért elsősorban a fahéjaldehidek és a szalicilaldehid felelősek (Lee, Kim).
Figyelmeztetések
Csökkentheti a vércukorszintet és fokozhatja a vércukorszintet csökkentő gyógyszerek és gyógynövények hatását!
- A kasszia fahéj számos klinikai vizsgálatban vércukorszint-csökkentő hatásúnak bizonyult (Crawford, Akilen, Khan, Lu, Mang).
6 éves kor alatt fogyasztása nem ajánlott! 6 és 12 éves kor között, valamint terhesség és szoptatás alatt naponta legfeljebb 1 kapszula fogyasztása javasolt!
- A kasszia fahéj a napi étrendi mennyiségben fogyasztva biztonságos élelmiszernek tekinthető az Európai Unió és az USA élelmiszer-biztonsági hatóságainak állásfoglalásai alapján. Ugyanakkor magas kumarintartalma miatt, a lehetséges kockázatok csökkentése érdekében terhesség és szoptatás alatt a fogyasztás mérséklését tartjuk indokoltnak.
- Klinikai kutatásban a kasszia fahéj napi 1 g-os mennyiségben biztonságosan volt használható 13-18 éves serdülőknél 3 hónapig. 6 és 12 éves kor között az alacsonyabb testsúly miatt a napi mennyiség felét ajánljuk fogyasztásra, figyelembe véve az EFSA napi kumarintartalomra vonatkozó korlátozását (Altschuler).
Fogyasztás időtartama
- Klinikai vizsgálatokban napi 1-2 gramm kasszia fahéjat 3 hónapig, napi 3-6 grammot 6 hétig, napi 3 g kasszia fahéjpornak megfelelő kivonatot pedig 4 hónapig biztonságosan használtak. A kasszia fahéj hosszú távú fogyasztása a megadott adagolás szerint biztonságosnak tekinthető (Crawford, Akilen, Khan, Vanschoonbeek, Mang).
A felsorolt lehetséges mellékhatásokon, kölcsönhatásokon és ellenjavallatokon kívül a tudomány mai állása szerint nem ismert más számottevő kockázat a kasszia fahéj fogyasztásával kapcsolatban a megadott adagolás mellett.
Étrend-kiegészítők kötelező figyelmeztetései
- Fogyasztása nem helyettesíti a változatos, kiegyensúlyozott étrendet és az egészséges életmódot.
- A napi ajánlott fogyasztási mennyiséget ne lépje túl!
- Kisgyermekek elől elzárva tartandó!
A Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK) által notifikált termék. Notifikációs szám: 32168/2023