60 db étrend-kiegészítő kapszula,
bevizsgált, kiváló minőségű gyógynövényből.
A bodzavirág hivatalos jegyzékben szereplő egészségtámogató hatásai:
1. Támogatja a szervezet természetes védekezőképességét.
2. Hozzájárul a fogyókúra sikeréhez és az egészséges testsúly megtartásához.
Kedvező élettani hatásai miatt évszázadok óta használt gyógynövény.
Ezért ajánljuk:
- Kimagasló mennyiségű bodzavirágot (500 mg) tartalmazó kapszula!
- A hatályos Európai Gyógyszerkönyv követelményeinek megfelelő flavonoidtartalommal!
- A kapszulákban lévő szuperfinom gyógynövénypor általános előnyei:
- nagyobb biológiai hozzáférhetőség és aktivitás (kisebb mennyiség is elegendő),
- jobb oldhatóság, több vízoldható rost,
- magasabb flavonoid- és polifenoltartalom,
- erősebb antioxidáns hatás,
- elnyújtott felszívódás, kiegyensúlyozott támogatás,
- teljes hatóanyagspektrum.
- Adalékanyag- és kivonószermentes, a kapszulák a gyógynövényen kívül mást nem tartalmaznak.
- Egy kapszula tartalma ~1,5 g bodzavirágból készült teának felel meg.
- A kapszulákban lévő porból tea készíthető vagy bármilyen folyadékban elkeverhető.
Mikor ajánljuk?
-
A bodzavirág kellemes illata és íze sokak számára ismerős a nyár elejéről. Azonban nemcsak ilyenkor, hanem az őszi-téli időszakban is hasznos lehet a fogyasztása az immunrendszer működését támogató hatása miatt. Egész évben pedig jó kiegészítője lehet a különféle diétáknak. ⇒ Részletes tájékoztató a terméken megjelenő egészséggel kapcsolatos állításokról.
-
A bodzavirág, illetve az abból készült tea megfázással összefüggő lázas állaptok esetén is fogyasztható az orvos vagy gyógyszerész által ajánlott terápia mellett, egészségtámogató céllal. Antibiotikum-kezelés mellett is fogyasztható.
A bodzavirág élettani (fiziológiai) hatásai
- A bodzavirágban lévő fenolos (fahéjsav-származékok és flavonol glikozidok) összetevők jelentős antioxidáns hatással rendelkeznek (Mikulic-Petkovsek).
- A szervezet redox egyensúlya (vagyis, hogy az antioxidáns és oxidáló anyagok egyensúlyban legyenek a szervezetben) fontos szerepet játszik az immunrendszer egészségének megőrzésében. A kutatások alapján elegendő antioxidáns anyag jelenlétében javulnak bizonyos immunválaszok a szervezetben (De la Fuente, Bendich, Hughes, Hajiana).
- Az immunrendszer normál működését a bodzavirág poliszacharidjai is támogatják, amelyek bevonják a torok nyálkahártyáját, ezzel csökkentve a környezeti kitettségét. Laboratóriumi vizsgálatok alapján a bodzavirág poliszacharidjai gátolják számos emberi szervezetben is előforduló baktériumfaj (Bacillus subtillis, Staphylococcus aureus, Klebsiella pneumoniae, Pseudomonas aeruginosa) fejlődését is (Izzo és mtsai).
- A bodzakivonat laboratóriumi kísérletekben serkentette az izmok glükóz-anyagcseréjét, elősegítette az inzulin kiválasztását. Az inzulinszerű hatása fokozta a glükóz felvételét és oxidációját, valamint a glikogén szintézisét (Gray). A glikogén az állatokban (és az emberben) is fontos szerepet tölt be az elfogyasztott szénhidrátok raktározásában. Főképp a máj és az izmok tárolják, hogy hirtelen fellépő vércukorszint csökkenés (pl. mozgás, étkezés kimaradása) esetén gyorsan helyreállhasson a normál vércukorszint. A zsíroknál sokkal könnyebben mobilizálódik, ezáltal gyorsabban képes csökkenteni a vércukorszint esése által kiváltott erőteljes éhségérzetet. Amennyiben a szervezet glikogénraktárai gyorsan feltölthetők, úgy a vércukorszint is hamarabb éri el az étkezés után a normális értékét.
Figyelmeztetések
Fokozhatja a vércukorszint-csökkentő gyógyszerek hatását!
- In vitro vizsgálatban a fekete bodza kivonata inzulin-felszabadító és inzulinszerű aktivitást mutatott (Gray).
Terhesség alatt a harmadik trimesztertől, illetve szoptatás alatt is fogyasztható.
- A fekete bodza virágát az Egyesült Államok és az Európai Unió élelmiszer-felügyeleti hatóságai is biztonságos élelmiszernövényként tartják nyilván. Nem ismertek olyan kutatások, amelyek alapján feltételezhető lenne, hogy fogyasztása jelentős befolyással lenne a magzati vagy a csecsemőkori fejlődésre. A régóta fennálló biztonságos használat és a rendelkezésre álló kutatási eredmények alapján alkalmas a terhesség harmadik trimeszterétől és szoptatás időszaka alatti fogyasztásra. A terhesség első két trimeszterében a genotoxicitás, illetve a reprodukciós és a fejlődési toxicitás vizsgálatok hiánya miatt nem javasoljuk fogyasztását, bár a fogyasztási kockázatot az elérhető adatok alapján ebben az esetben is minimálisnak tartjuk (Fossum).
4-12 éves kor között fél adag fogyasztása javasolt.
- A bodzavirág régóta használt élelmiszernövény, amelynek fogyasztása a széleskörű tradicionális használat (pl. bodzaszörp) alapján alacsony kockázatúnak tekinthető, annak ellenére, hogy nem végeztek vizsgálatokat vele gyerekek esetén. A bodzavirág nem szerepel az EFSA emberi egészségre potenciálisan aggodalomra okot adó növényi részeket felsoroló listájában, az FDA biztonságos élelmiszerek listájában (GRAS) pedig megtalálható a közeli rokon amerikai bodza virága. 4-12 éves kor közötti gyermekek esetén az alacsonyabb testsúly indokolja a felnőttek számára ajánlott adag felének a fogyasztását (Fossum).
A fogyasztás időtartama
- Nem ismert olyan anyag a bodzavirágban, amely indokolttá tenné a fogyasztás időtartamának korlátozását (Fossum).
A felsorolt lehetséges mellékhatásokon, kölcsönhatásokon és ellenjavallatokon kívül a tudomány mai állása szerint nem ismert más jelentős kockázat a bodzavirág fogyasztásával kapcsolatban a megadott adagolás mellett.
Étrend-kiegészítők kötelező figyelmeztetései
- Fogyasztása nem helyettesíti a változatos, kiegyensúlyozott étrendet és az egészséges életmódot.
- A napi ajánlott fogyasztási mennyiséget ne lépje túl!
- Kisgyermekek elől elzárva tartandó!
A Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK) által notifikált termék. Notifikációs szám: 32158/2023